Άρθρα/Νέα

Αισθητική Ιατρική. Μύθοι και πραγματικότητα.

 

Στην εποχή μας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στις καινοτόμες τεχνικές που προσφέρει η αισθητική ιατρική, προκειμένου να παρέμβουν διορθωτικά σε κάποιο σημείο του προσώπου ή του σώματός τους.

Αρκετοί είναι οι μύθοι και οι παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις τεχνικές της αισθητικής ιατρικής, με βασικότερους το ότι είναι επίπονες και κοστολογούνται ακριβά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η αισθητική ιατρική δεν είναι πλαστική χειρουργική. Δεν ονομάζεται τυχαία αναίμακτη χειρουργική, καθώς οι καινοτόμες τεχνικές της δεν είναι καθόλου επίπονες.

Αντιθέτως, ανάλογα πάντα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, σε μικρό χρονικό διάστημα η εφαρμογή έχει επιτευχθεί και ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα στις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, η αισθητική ιατρική δεν απευθύνεται σε λίγους, καθώς το κόστος της κάθε μεθόδου κυμαίνεται σε πολύ λογικά πλαίσια, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ασθενής είναι απόλυτα ασφαλής στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού. Η εμπειρία αποκτάται από την καθημερινή ενημέρωση και την πρωτοπορία στις πλέον ασφαλείς και αναίμακτες μεθόδους, τις οποίες εφαρμόζει μόνο ένας γιατρός που αγαπάει την επιστήμη του και ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ασθενείς του.

Για το λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει, όντας ενημερωμένος, να απευθυνθεί σε έναν γιατρό που θα έχει εξειδικευμένες γνώσεις, καθώς δεν έχουν όλοι οι γιατροί την απαιτούμενη κατάρτιση, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες της αισθητικής ιατρικής. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι κάθε γιατρός, οποιασδήποτε ειδικότητας, δύναται να εφαρμόσει τις τεχνικές της αισθητικής ιατρικής, μετά από μετεκπαίδευση δύο χρόνων.

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι δεν δίνεται το δικαίωμα σε έναν γιατρό που έχει κάνει ένα αντίστοιχο σεμινάριο ενός ή δύο ημερών, να κάνει ιατρικές πράξεις αισθητικής ιατρικής, ούτε όμως και σε έναν γιατρό, του οποίου η ειδικότητα έχει λανθασμένα δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει μεγάλη συνάφεια με την αισθητική ιατρική, όπως είναι η δερματολογία, καθώς οι τεχνικές και οι μέθοδοί της δεν διδάσκονται μέσα στην ειδικότητα.

Αντιθέτως, στην εξειδίκευση των δύο ετών διδάσκεται όλο το φάσμα και η φιλοσοφία της αισθητικής ιατρικής: όλες οι τεχνικές, οι θεραπείες, όπως και η αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν, παράγοντες δηλαδή, οι οποίοι χρειάζονται χρόνο
και μελέτη προκειμένου να κατανοηθούν και να οδηγήσουν στην απόλυτη γνώση της αισθητικής ιατρικής.

Ένας τελευταίος μύθος είναι ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να παρέμβουν αισθητικά σε κάποιο σημείο του προσώπου ή του σώματός τους είναι ματαιόδοξοι ή δεν συμβιβάζονται με την εμφάνισή τους. Για την αποφυγή τέτοιων παρανοήσεων, πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι η αισθητική ιατρική σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη νόσων και δρα στο νευροψυχιατρικό, στο ενδοκρινολογικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως σε όλα τα συστήματα στη φύση, έτσι και στο ανθρώπινο, όλοι οι παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται και δρουν ως «αλυσίδα».

Με τον τρόπο αυτό, η όμορφη εικόνα μας δημιουργεί συναισθήματα χαράς και ευεξίας, δρώντας στο νευροψυχιατρικό μας σύστημα. Ακολούθως, η ευεξία αυτή παράγει ορμόνες που επηρεάζουν θετικά το ενδοκρινολογικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και το
ανοσοποιητικό μας, συμβάλλοντας στην καλή μας υγεία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Translate »