Υπηρεσίες

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Κατά την αποκόλληση ο αμφιβληστροειδής «ξεκολλά» από τους υποκείμενους χιτώνες, όπως η ταπετσαρία από τον τοίχο. Πρόκειται για σοβαρή πάθηση που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να χάσει την όρασή του.

Εάν παραμείνει αποκολλημένος ο αμφιβληστροειδής θα εκφυλισθεί και θα χάσει την ικανότητά του να λειτουργεί με αποτέλεσμα να χαθεί η κεντρική όραση.

Ρηγματογενής αποκόλληση

Αποτελεί την πιο συχνά απαντώμενη μορφή αποκόλλησης. Οφείλεται σε ένα σχίσιμο του αμφιβληστροειδούς: το υγρό υαλοειδές που γεμίζει το κέντρο του ματιού περνά διαμέσου του ρήγματος αυτού και αποκολλά τον αμφιβληστροειδή. Ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτή την πάθηση, εμφανίζουν τα άτομα που έχουν μυωπία, άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη ή έχουν υποστεί δυνατό χτύπημα στο μάτι.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

  1. Φωτοψίες
  2. Μυιοψίες
  3. Διαταρραχή οπτικού πεδίου (μορφή μαύρη κουρτίνας που αγκαλιάζει μερικώς ή συνολικά το οπτικό πεδίο και επηρρεάζει αντίστοιχα την κεντρική όραση)

Ποιές είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

  1. Προώση του σκληρού
  2. Υαλοειδεκτομή

Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση της όρασης εξαρτάται από το μέγεθος της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και το χρονικό διάστημα ενδεχόμενης αποκόλλησης της ωχρής κηλίδας.

Translate »