Καταρράκτης είναι το θάμπωμα του φυσικού φακού του ματιού μας και αποτελεί μέρος της φυσικής γήρανσης του ματιού. Όπως αποτυπώνεται και στις εικόνες, μέσα στον οφθαλμό υπάρχει ένας διαυγής φακός, ο οποίος βοηθά στην εστίαση του φωτός και στην ορατότητα των εικόνων με μεγάλη οξύτητα.
Με την πάροδο των ετών ο φακός αυτός θαμπώνει και αποκτά ολοένα και πιο κίτρινο χρώμα, με αποτέλεσμα να διαχέει το φώς που εισχωρεί και να το εμποδίζει. Το αποτέλεσμα είναι οι εικόνες να γίνονται θαμπές.
Ως πάθηση δεν προλαμβάνεται, ούτε θεραπεύεται με φάρμακα. Αποτελεί την πλέον συνηθισμένη πάθηση σε ανθρώπους > 60ετών, ενώ μερικές φορές μπορεί να προκληθεί απο κάποιο τραυματισμό, αλλά και απο χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, χρόνια χρήση κορτιζόνης).
Σε ελάχιστες περιπτώσεις κληρονομικότητας ενδέχεται να υπάρχει συγγενής με ιστορικό καταρράκτη και ένα παιδί να γενννηθεί με καταρράκτη.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
- Θολή, ομιχλώδης ή/και συγκεχυμένη όραση
- Λάμψεις & αντανακλάσεις
- Διπλωπία
- Έντονη ενόχληση στον ήλιο
- Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων
Θεραπεία καταρράκτη: Η χειρουργική παραμένει ακόμη η μόνη θεραπευτική επιλογή. Η επέμβαση μπορεί να αποφασιστεί, όταν ο καταρράκτης αρχίζει να προκαλεί τέτοια ενόχληση στην ποιότητα της όρασης, με συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου (ασφαλής οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, τηλεόραση). Βασιζόμενοι στα συμπτώματά σας, εσείς και ο οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσετε από κοινού για το πότε θα γίνει η επέμβαση.
Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι αυτή της φακοθρυψίας. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL). Μέσα από μια μικρή τομή 3-4 χιλ. και με την βοήθεια υπερήχων που θρυμματίζουν και απορροφούν συγχρόνως τον φακό γίνεται η αφαίρεση του καταρράκτη. Στο τέλος, τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός, ο οποίος είναι μόνιμος. Η επέμβαση τελειώνει χωρίς να χρειάζονται ράμματα. H όραση ανακτάται πιο γρήγορα με την συγκεκριμένη τεχνική. Η χειρουργική του καταρράκτη αποτελεί μία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεμβάσεις.
Σήμερα οι τεχνικές που εφαρμόζονται καθιστούν τη διαδικασία ακόμη πιο ασφαλή από πρωτύτερα και επιταχύνουν την ανάρρωση. Με την ανωτέρω περιγραφόμενη χειρουργική μέθοδο, o ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Η δε επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται από την επόμενη κιόλας μέρα. Ο ασθενής αρχίζει να βλέπει ήδη καλύτερα μετά την επέμβαση και με την πάροδο των ημερών η όραση βελτιώνεται. Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες) και ο ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς προστατευτική γάζα.