Άρθρα/Νέα

Μία σύντομη ανάλυση για την αισθητική ιατρική

Η εκάστοτε ειδικότητα του κάθε γιατρού δεν του δίνει αυτομάτως τη γνώση για να κάνει botox ή έγχυση υαλουρονικού. Από τη στιγμή που η αισθητική ιατρική είναι εξειδίκευση, χρειάζεται, ο κάθε γιατρός που θέλει να ασχοληθεί αυτήν, να έχει καταρτιστεί, όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ακαδημαϊκά.

Οι ασθενείς από την πλευρά τους πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να εμπιστεύονται γιατρούς με αποδεδειγμένη γνώση πάνω σε οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση, χειρουργική ή μη.

Αυτό που ορίζεται ως αισθητική ιατρική είναι η βελτιστοποίηση της ψυχοσωματικής ευεξίας του ανθρώπου. Μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων, αφού έχουν καταρτιστεί ακαδημαϊκά με τις απαραίτητες γνώσεις.

Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως η ανάγκη να βελτιώσει κάποιος την εξωτερική του εικόνα είναι ματαιοδοξία, η φιλοσοφία της αισθητικής ιατρικής, όμως, έρχεται να αποδείξει πως είναι ακριβώς το αντίθετο. Η αισθητική ιατρική  είναι πρόληψη νόσων, γι’αυτό και  δρα σε τρία συστήματά (νευροψυχιατρικό, ενδοκρινολογικό, ανοσοποιητικό), τα οποία πρέπει πάντα να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία

Εάν το σκεφτούμε όσο πιο απλά γίνεται, όταν κάποιος ξυπνάει το πρωί και η εικόνα του τον ικανοποιεί και τον γεμίζει χαρά, αυτό αυτομάτως δρα στο νευροψυχιατρικό του σύστημα προκαλώντας συναισθήματα χαράς και ευεξίας. Τα συναισθήματα αυτά αποδεδειγμένα επηρεάζουν  τη παραγωγή – έκκριση ορμονών και έτσι φτάνουμε στη θετική επιρροή για το ενδοκρινολογικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία των προαναφερθέντων συστημάτων καταλήγει, φυσικά, στην σωστή λειτουργία και βελτίωση του ανοσοποιητικού. Όλα είναι αλυσίδα .

Καινοτόμες τεχνικές 

Οι καινοτόμες τεχνικές όπως το plexr, μαζί με δύο άλλες τεχνικές, το O.F.F και το vibrance καλύπτουν όλο το φάσμα της αναίμακτης χειρουργικής ή αλλιώς softsurgery ή non invasive surgery και αναδεικνύονται ως o τέλειος συνδυασμός, για την αντιμετώπιση όλων των αντιαισθητικών προβλημάτων σε πρόσωπο και σώμα, χωρίς χειρουργείο. Το plexr για την αναίμακτη βλεφαροπλαστικ ή είναι μια παγκόσμια καινοτόμα τεχνική.  Πρόκειται για την εξάχνωση (ιονισμός αερίων), κατά την οποία η περίσσεια επιδερμίδας μετατρέπεται σε ατμό. Γίνεται κυρίως για τα βλέφαρα, κάνοντας την αναίμακτη βλεφαροπλαστική, όπου υπάρχει περίσσεια δέρματος.

Τα κύματα κλασματικής ροής Ο.F.F ενδείκνυνται για λιπόλυση τοπικά. Με βελόνες βελονισμού ο γιατρός επεμβαίνει στα προβληματικά σημεία, όπως στις σακούλες των βλεφάρων, στο  διπλοσάγονο, στο περίγραμμα του πρόσωπου και όπου υπάρχει τοπικό λίπος.

Το vibrance με την τεχνική needle shaping εφαρμόζεται, κι αυτό, με βελόνες βελονισμού. Με αυτή τη τεχνική καταφέρνουμε ανώδυνα να κάνουμε φυσικό γέμισμα ρυτίδων, αύξηση χειλιών, ανόρθωση πρoσώπου χωρίς υλικό και σύριγγες, διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου κ.ά.

Όλες οι τεχνικές τις αναίμακτης χειρουργικής μπορούν να γίνουν στο ιατρείο, χωρίς τομές, χωρίς αιμορραγίες, χωρίς ράμματα, σε λίγα λεπτά, γυρνώντας τον χρόνο πίσω, με λίγες συνεδρίες και με φυσικά αποτελέσματα. Πέρα, όμως, από την αναίμακτη χειρουργική, υπάρχουν και άλλες ενέσιμες θεραπείες, που μπορούν να προσφέρουν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Υπάρχει το full face liquid lifting, με εξειδικευμένες ενέσεις βιοαναγέννησης, που δρουν άλλες στον μυ, άλλες στο λίπος και άλλες στο δέρμα. Το ετερόλογο κολλαγόνο, που ενεργεί στον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και στην παραγωγή του baby κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ.

Ο συνδυασμός διαφορών από τις προαναφερθέντες τεχνικές μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά και μακράς διάρκειας αποτελέσματα. Πάντα όμως ο ασθενής θα πρέπει να εμπιστευτεί τον γιατρό- θεραπευτή του, όπως και ο κάθε γιατρός- θεραπευτής θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφοσίωση και γνώση.

Η παρουσία της αισθητικής ιατρικής στη Ελλάδα

Η αισθητική ιατρική στην Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Παρόλα αυτά, όμως, συνεχίζει να έχει μια μακρά πορεία μπροστά της για να τη γνωρίσει και να την εμπιστευτεί όλο το φάσμα γιατρών και ασθενών. Στη χώρα μας εδρεύει η Εταιρία Αισθητική Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (Society Aesthetic Medicine Non Ablative Surgery – SAMNAS) με ενεργή παρουσία, διοργανώνοντας και στηρίζοντας πολλές ενέργειες, που σχετίζονται με την αισθητική ιατρική.

Για δεύτερη χρονιά θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας το παγκόσμιο συνέδριο αισθητικής ιατρικής, το Νοέμβριο του 2017.

* Prof. Dr. Τσιούμας Γ. Σωτήριος, χειρουργός οφθαλμίατρος, Ms αισθητικής ιατρικής, πρόεδρος Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής, καθηγητής αισθητικής ιατρικής Πανεπιστημίου Camerino

 

Πηγή: HealthMag

Translate »