Άρθρα/Νέα

Αισθητική Ιατρική: ο Dr Σωτήριος Γ. Τσιούμας MD ενημερώνει για όλα όσα θέλετε να μάθετε

O Dr Σωτήριος Γ. Τσιούμας MD μας μιλά για τα φαινόμενα ροφού και βατράχου που κυκλοφορούν στις μέρες μας…Περί τίνος ακριβώς πρόκειται, το βλέπετε. Τα φαινόμενα βρίθουν, όσο κι αν δεν το πιστεύετε. Υπάρχουν λύσεις;

Προφανώς. Ακολουθούν.

“Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να τονίσουμε τη σημασία που έχουν οι αισθητικές εφαρμογές που αφορούν Ιατρικές Πράξεις, δηλαδή αυτές που πρέπει να γίνονται από τα χέρια εξειδικευμένου γιατρού. Όχι μόνο από τη σκοπιά της ψυχοσωματικής ευεξίας για τον ασθενή μας, αλλά και από τη σκοπιά της επιστημονικής αρτιότητας και φυσικά επαγγελματικής υπευθυνότητας που απαιτείται και πολλές φορές δεν υφίσταται”.

Προϊόντα και μηχανήματα
“Αρχικά, ας σημειώσουμε ότι κυκλοφορούν πολλά προϊόντα και υλικά που δεν έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τους ασθενείς. Προϊόντα ακατάλληλα που αποσύρονται από την αγορά μετά από κάποια χρόνια κυκλοφορίας τους. Ακόμη, μηχανήματα ιατρικών θεραπειών πολλές φορές δηλώνονται ως «αισθητικά» ώστε να παίρνουν άμεσες εγκρίσεις και να βγαίνουν στην αγορά. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση εκτελούνται από αισθητικούς και όχι από γιατρούς. Όπως θα έπρεπε.

Άρα; Πολλές φορές συναντάμε ιατρικές θεραπείες να γίνονται από μη-ιατρούς , ή γιατρούς χωρίς εξειδίκευση στην Αισθητική Ιατρική ή Αναίμακτη Χειρουργική, με μηχανήματα η προϊόντα που δεν είναι πιστοποιημένα και αυτό ο ασθενής δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει!

Έτσι φτάνουμε ακόμη και σήμερα να συναντάμε φαινόμενα ροφού ή βατράχου ακόμη και στις μέρες μας”.

Αληθινό περιστατικό

“Θα σας περιγράψω το περιστατικό της κας Έλενας Ρ, 55 ετών, συνταξιούχος τραπεζικός, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την απίστευτη ιστορία που ζει τα τελευταία 15 χρόνια.

Τότε αποφάσισε να κάνει την πρώτη της αισθητική θεραπεία σε γιατρό. Θεωρώντας ότι χρησιμοποίησε υαλουρονικού οξύ τύπου filler (αλλά ο γιατρός, της έβαλε σιλικόνη, απαγορευτικό για την περιοχή του προσώπου), άρχισε να εμφανίζει πυώδεις φλεγμονές στην περιοχή των χειλιών. Το επόμενο διάστημα καλέστηκε να αντιμετωπίσει κοκκιώματα, ευρυαγγίες, συρίγγια με αντιβιώσεις, κορτιζόνη και διάφορους άλλους τρόπους που της συστάθηκαν ανά καιρούς.

Ξεκίνησε μία απίστευτη περιπέτεια με μεγάλη ψυχολογική φθορά από μέρους της για πολλά χρόνια. Η ανάγκη της για βοήθεια αντιμετωπίστηκε πολλές φορές με άρνηση από εξειδικευμένους γιατρούς ακόμη και του εξωτερικού, όπου προσπάθησε να απευθυνθεί.”

Μετά την κατάθλιψη, ολική επαναφορά
“Η καταθλιπτική διάθεση, ο κοινωνικός αποκλεισμός που ξεκίναγε τόσο από την ίδια, όσο και από τις αντιδράσεις του κόσμου όταν ερχόταν αντιμέτωπος με ένα περίεργο θέαμα. Μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αδυναμία να συνάψεις σχέσεις με ανθρώπους όταν θεωρείς ότι αποτελείς ένα αποκρουστικό θέαμα, δύσκολα μπορούν να περιγραφούν”.

Η ροή της ιστορίας άλλαξε όταν, τυχαία, παρέα με μία φίλη της επισκέφτηκε την κλινική μας για αναίμακτη χειρουργική στα βλέφαρα. Τότε της προτάθηκε από μέρους μου να ξεκινήσει μία σειρά εφαρμογών με το μηχάνημα Plexr στη παθούσα περιοχή.

To πιστοποιημένο μηχάνημα Plexr (Plasma Exeresis), με ιστολογικές αναλύσεις να το αποδεικνύουν, επιτυγχάνει την εξάχνωση της περίσσειας της επιδερμίδας, συρρίκνωση των ελαστικών ινών στο χόριο, παραγωγή κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ (ή baby κολλαγόνου) χωρίς να έχουμε βλάβες στο δέρμα. Γενικά, με το Plexr πετυχαίνουμε βελτίωση της όψης των ρυτίδων, ανάπλαση των ιστών του δέρματος, ανόρθωση, σύσφιξη και μπορούμε να διορθώσουμε ουλές όλων των ειδών όπως μετα-τραυματικές, μετεγχειρητικές, μετεγκαυματικές κ.α. Είναι μία θεραπεία που απευθύνεται σε όλους και απαιτεί μία σωστή αποθεραπεία όπως κατευθύνουμε από την κλινική μας.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι μετά από δύο (2) εφαρμογές Plexr. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ εδώ βλέπουμε φωτογραφίες μετά την αποθεραπεία της 2ης εφαρμογής, στις αρχές Μαρτίου.

Οι εφαρμογές Plexr θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της Αναίμακτης Χειρουργικής, όπου χωρίς νυστέρι, ράμματα, παρενέργειες και δύσκολες αποθεραπείες, πετυχαίνουμε θαύματα!
Ο ενθουσιασμός του αποτελέσματος δεν ήταν μόνο της κας Έλενας, ήταν και δικός μας. Μετά από 15 χρόνια κατάθλιψης, πλέον ήρθε το χαμόγελο στα χείλη, τόσο για την ίδια όσο και για μας που ένα τόσο δύσκολο περιστατικό δεν το αναλάμβανε κανένας συνάδελφος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για μένα και την κλινική μας αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση και φυσικά ικανοποίηση.

Συμπερασματικά, από τη στιγμή που η αισθητική ιατρική είναι εξειδίκευση και όχι ειδικότητα, χρειάζεται, ο κάθε γιατρός που θέλει να ασχοληθεί με αυτήν, να έχει καταρτιστεί, όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ακαδημαϊκά. Θέλουμε λοιπόν να τονίσουμε ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζονται με ένα επιτυχημένο site ή προφίλ γιατρού, αλλά να ψάχνουν γιατρούς με εξειδίκευση στην Αισθητική Ιατρική. Γιατί η εκάστοτε ειδικότητα ενός γιατρού δεν του δίνει αυτομάτως τη γνώση για να κάνει botox, έγχυση υαλουρονικού οξέος ή αναίμακτη χειρουργική κτλ. Πρέπει να είναι γιατροί που θα διαθέτουν την επιστημονική κατάρτιση μαζί με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, την πρακτική εμπειρία, να επιλέγουν τα σωστά μηχανήματα και προϊόντα, ώστε πράγματι η αισθητική ιατρική και η αναίμακτη χειρουργική να αποτελούν ασφαλή και αποτελεσματική λύση για τον ασθενή μας, πρωτίστως άνθρωπο.

Dr Σωτήριος Γ. Τσιούμας MD
Πρόεδρος της Εταιρείας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Camerino στην Ιταλία
Βελονιστής
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής
Πλατεία Κανάρη (Κυψέλης) 15 – 2ος όροφος – Αθήνα
E-mail: s_tsioumas@hotmail.com

Αισθητική Ιατρική: ο Dr Σωτήριος Γ. Τσιούμας MD ενημερώνει. 
Η Αισθητική Ιατρική προσεγγίζει ολιστικά τον άνθρωπο, δηλαδή τον αντιμετωπίζει σφαιρικά σαν ολότητα, λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις πλευρές που δρουν στην υγεία του. Θα θέλαμε λοιπόν ότι η Αισθητική Ιατρική δρα σε τρία συστήματα: το νευροψυχιατρικό, το ενδοκρινολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτά τα τρία συστήματα πρέπει να βρίσκονται σε εναρμονισμένη ισορροπία.

Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε πρόβλημα θα χαρακτηρίζαμε αισθητικό, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα και αυτό να έχει αντίκτυπο σε όλο τον οργανισμό του ανθρώπου, είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας. Για παράδειγμα, το αισθητικό πρόβλημα της απώλειας μαλλιών μπορεί να επιφέρει εκτός από ψυχολογικά προβλήματα και σωματικά, διότι όπως εξηγήσαμε το νευροψυχιατρικό σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία με το ενδοκρινολογικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Συνήθως οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι το άτομο να ντρέπεται, να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση στην εργασία του και στις κοινωνικές του σχέσεις.

Η Αισθητική Ιατρική στις μέρες μας έχει κάνει μεγάλα προχωρήματα και σε συνδυασμό με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε πρωτοποριακές μεθόδους αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών αισθητικών προβλημάτων.

Η τεχνική Stem Cells, που αποτελεί πυλώνα για το μέλλον στην Αισθητική Αναίμακτη Χειρουργική, χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα του ασθενή και βρίσκει άπειρες εφαρμογές πάνω στις διαδικασίες ανάπλασης και αναγέννησης αυτών, όπως δράση ενάντια στη χρονογήρανση του προσώπου ή σε περιπτώσεις ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίασης ή χονδροπαθειών στις αρθρώσεις κ.α.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ας πάρουμε το παράδειγμα της αλωπεκίας. Θα αναφερθούμε στο πως μπορούνε να εξαλείψουμε με μια μόνο συνέδρια στο ιατρείο μας, την ανδρoγενετικού τύπου αλωπεκίαση, δηλαδή την αλωπεκία που αφορά στο 90% του πληθυσμού, και πως με αυτή τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο μπορούν οι ασθενείς μας να βγάλουν μαλλιά με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και χωρίς χειρουργείο. Μιλάμε για εγχύσεις αυτόλογων βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή στο τριχωτό της κεφαλής του.

Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη.
Γίνεται λήψη 2-3 βιοψιών των 2,5 χιλιοστών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, όπου τα δείγματα λαμβάνονται από όλα τα στρώματα του ιστού και τοποθετούνται στο ειδικό και πατενταρισμένο Kit, με FDA approval, του Ιατρικού μηχανήματος Regenera Activa, προκειμένου να γίνει το φιλτράρισμα – διαχωρισμός των βλαστοκυττάρων από τα υπόλοιπα κύτταρα. Μετά από μερικά λεπτά, η συσκευή που είχαν τοποθετηθεί οι βιοψίες του ίδιου του ασθενούς, δίνει την απόλυτα ικανοποιητική ποσότητα του υλικού με βλαστοκύτταρα, τα οποία τοποθετούνται σε αποστειρωμένες σύριγγες για να γίνει η έγχυση των αρχέγονων κυττάρων, δηλαδή των βλαστοκυττάρων. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε 15’ λεπτά περίπου, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του χωρίς περιορισμούς. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 1,5 με 2 μήνες (δείτε φωτογραφία). Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία είναι ΜΟΝΟθεραπεία.

Καλύτερα όμως να σας μεταφέρω ζωντανές αντιδράσεις από ανθρώπους που βίωσαν αυτή την εμπειρία και τα θεαματικά της αποτελέσματα.

Η κα Γεωργία, η οποία έκανε τη θεραπεία 2 μήνες πριν, μας τόνισε χαρακτηριστικά: «Είχα τεράστιο πρόβλημα, πίστευα ότι θα χρειαστεί να περάσω στη λύση της περούκας για να κρύψω τη τεράστια απώλεια μαλλιών. Είχα ψυχολογικά τελματώσει! Αυτό είχε επιβαρύνει όλη την κατάσταση της υγείας μου». «Δοκίμασα τη νέα μέθοδο, γιατί δεν χρειαζόταν χειρουργείο και δεν ήθελα να επιβαρύνω την υγεία μου, με φάρμακα ή επίπονες διαδικασίες». «Πήγα μία φορά και ξεμπέρδεψα». «Το αποτέλεσμα; Δεν το περίμενα αυτό το αποτέλεσμα! Από τις 40 μέρες άρχισα να νιώθω να φυτρώνει, πιο δυνατή τρίχα, δεν ήταν καν λευκή, όπως είναι το υπόλοιπο μαλλί μου. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πως νιώθω…». «Βασικά, υπέροχα! Συνήλθα ψυχολογικά, αισθάνθηκα ξανά γυναίκα. Μέχρι και σωματικά συνήλθα. Τι να πω…». «Προσωπικά θα το συνέστηνα στο κάθε έναν και κάθε μία που έχει τέτοιο θέμα. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!»

Η συγκεκριμένη τεχνολογία stem cells έχει χαρίσει ήδη σε πολύ κόσμο τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και έχει κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη του. Πολλά αισθητικά προβλήματα, με όλες τις συνέπειες που επιφέρουν στη συνολική υγεία και ψυχολογία του ανθρώπου, πλέον αποτελούν παρελθόν. Αυτό είναι μεγάλη νίκη για τους γιατρούς που δεν επαναπαύονται στο να βρίσκουν ολιστικές λύσεις για τον κάθε άνθρωπο, μέσα από την ειδίκευσή τους στην Αισθητική Ιατρική.

Dr Σωτήριος Γ. Τσιούμας MD
Πρόεδρος της Εταιρείας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Camerino στην Ιταλία
Βελονιστής
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ :
Ε-mail : s_tsioumas@hotmail.com
site: www.tsioumasclinic.gr

Οι αυτόλογες τεχνικές στην αισθητική ιατρική

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της αισθητικής ιατρικής έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν. Παλαιότερα, η αισθητική ιατρική ήταν συνυφασμένη με τις κλασικές επεμβατικές μεθόδους. Πλέον, όμως, υπάρχει η τάση προς το φυσικό, το αναίμακτο, και το μη επεμβατικό,

Στο άκουσμα της λέξης αισθητική ιατρική, το κοινό σκεφτόταν απευθείας την πλαστική επέμβαση ή την προσθήκη μόνιμων υλικών (σιλικόνη, εμφυτεύματα κ.λπ.). Όλα αυτά όμως έχουν αλλάξει ριζικά.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι ανάγκες των ασθενών άλλαξαν, οί οποίοι πλέον αναζητούν αναίμακτες , μη επεμβατικές και ανώδυνες θεραπείες χωρίς μεγάλη αποθεραπεία, υψηλή επικινδυνότητα και περενέργειες. Η ιατρική κοινότητα αφουγκράστηκε αυτή την ανάγκη και έτσι εισήχθησαν οι λεγόμενες αυτόλογες θεραπείες.

Αυτόλογη θεραπεία θεωρείται εκείνη που τα στοιχεία που χρησιμοποιεί,λαμβάνονται και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται από τον ίδιο οργανισμό.

Μια ευρέως διαδεδομένη αυτόλογη μέθοδος είναι η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία κατά την οποία λαμβάνεται το πλάσμα από τον οργανισμό του ασθενή (μέσω αιμοληψίας και φυγοκέντρισης του δείγματος) και στη συνέχεια «επανατοποθετείται» στον ίδιο οργανισμό – ασθενή. Δεν είναι όμως η μόνη που ανήκει στη μεγάλη γκάμα των αυτόλογων θεραπειών.

Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα αυτόλογα νήματα, ωστόσο υπάρχει ακόμα έντονη σύγχυση σχετικά με το τί είναι και πώς εφαρμόζονται. Με την τεχνική των αυτόλογων νημάτων δεν έχουμε χρήση ξένου σώματος, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τοποθέτηση νημάτων.. Η τεχνική των αυτόλογων νημάτων γίνεται με τη χρήση της ιατρικής συσκευής Vibrance και η τεχνική ονομάζεται Needle Shaping.Η τεχνική των αυτόλογων νημάτων ή Needle Shaping Technique εφαρμόζεται με βελόνες βελονισμού οι οποίες διεισδύουν μέχρι το δέρμα, όπου συναντώνται με τις ελαστικές ίνες του προσώπου. Παράλληλα, ασθενής και γιατρός κρατούν από ένα ηλεκτρόδιο που συνδέεται με τη συσκευή Vibrance, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μικροδονήσεις στο εσωτερικό του δέρματος, έχοντας σαν αποτέλεσμα το «γάντζωμα» των ελαστικών ινών στις βελόνες βελονισμού. Η συσκευή Needle Shaping κάνει χρήση γαλβανικού ρεύματος υψηλής τάσης. Η ενέργεια αυτή διοχετεύεται μέσω του γυμνού χεριού του ιατρού (καλός αγωγός) στις βελόνες βελονισμού και από εκεί στις ελαστικές ίνες. Δημιουργείται, εν ολίγοις, ένα κύκλωμα μεταξύ γιατρού, ασθενή και συσκευής.

Tα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και το σημαντικότερο είναι ότι ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητά του χωρίς αποθεραπεία και παρενέργειες.

Άλλες δημοφιλείς αναίμακτες θεραπείες που ανήκουν στην οικογένεια των αυτόλογων θεραπειών και της αισθητικής ιατρικής είναι η βλεφαροπλαστική με την χρήση της τεχνολογίας του πλάσματος (PLASMA EXERESIS) με την οποία επιτυγχάνεται δημιουργία κολαγόνου τύπου ΙΙΙ καθώς και τα βλαστοκύτταρα – Stem Cells.

Ολες αυτές οι θεραπείες και ακόμα περισσότερες παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής που έγινε στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στις 17 και 18 Νοεμβρίου του 2017. Το συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με τη στήριξη της EMA ( European Medical Association) , του Πανεπιστημίου του Camerino (UNICAM) και της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής ( Academy of Thermal Medicine.Διεθνούς φήμης γιατροί , όλων των ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο θα παραβρέθηκαν στην χώρα μας για να μιλήσουν για νέες πρωτοποριακές τεχνικές στην Αισθητική Ιατρική καθώς και να εφαρμόσουν live τις νέες τάσεις και τεχνικές στην Αισθητική Ιατρική μέσα από τα 15 Workshops που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις ομιλίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που τείνει να γίνει θεσμός και να προωθεί την Αισθητική Ιατρική και τον Ιατρικό Τουρισμό της Ελλάδας.

Σωτήριος Γ. Τσιούμας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Camerino,
Πρόεδρος Society of Aesthetic Medicine Non – Ablative Surgery (SAMNAS), Συγγραφέας “Εγχειρίδιο Αισθητικής
Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής”.
Πλατεία Κυψέλης 15 – Αθήνα E-mail: s_tsioumas@hotmail.com

Website: www.tsioumasclinic.gr

Translate »